de WINDKETEL

de Buurt

De Windketel staat midden op het Watertorenplein naast een reusachtige witte watertoren die nog steeds in bedrijf is. Het huisje is een rijksmonument en was ooit eigendom van het gemeentelijk waterleidingbedrijf Amsterdam. Het drinkwater dat in reservoirs op het terrein lag opgeslagen werd via het machinepompgebouw (het huidige café-restaurant Amsterdam) de stad ingestuwd en passeerde daarbij het windketelhuisje. In het huisje stond een enorme koperen ketel of expansievat. Deze zorgde dat de druk in de leidingen constant bleef.

small bw
Rob 48 crop

In 1994 vertrok het Gemeentelijk Waterleiding Bedrijf en werd het terrein een autovrije woonwijk met 600 nieuwe woningen, officieel de eerste ecowijk van Nederland. De woningen zijn gebouwd met duurzame materialen en hebben een laag energieverbruik. Sinds 2020 zijn de woningen ‘gasloos’ en aangeloten op een warmtenet. Regenwater wordt in de buurt afgevoerd naar de Waterleliegracht, een nieuw gegraven gracht aan de zuidkant van café-restaurant Amsterdam. Hier kan je zomers lekker buiten zitten aan de gracht. Het binnenterrein is autovrij en door de wereldberoemde landschapsarchitect Adriaan Geuze ingericht met romantische heggen en tientallen nutstuinen. 

De Windketel ligt naast het Westerpark, een hotspot voor studenten en creatieven. De nog aanwezige historische gebouwen in het park zijn rond 2000 gerenoveerd en kregen een culturele bestemming.

Met tal van festivals, markten, restaurants, cafés, dansgelegenheden, tv-studio’s, een bioscoop en theaters, de Amsterdam International Fashion Week en het Holland Festival, is hier altijd meer dan genoeg te doen. 

Foto's